KÖK

Våra tankar om en god måltid

Den goda måltiden är viktig inom Laeringsverkstedet. Måltiden handlar självklart om det vi äter men också om själva matstunden, dess rutiner och genomförande.

På Råå Montessori har vi ett mottagningskök. Det betyder att vi inte lagar maten på förskolan utan att vi tar emot färdiglagad lunch. 

Denna mat skall komma från något av våra egna tillagningskök i närområdet. Vi får nu vår lunch från Montessoriskolan Kärnhuset som också finns på Råå.

Vår grundtanke kring den mat vi tillagar bygger på en ambition att tillaga en god, varierad och hälsosam meny. Då vi huvudsakligen lagar mat åt växande barn tycker vi det är extra viktigt att tänka på hur maten tillagas och vad den innehåller. Vi serverar såväl vegetariska rätter som rätter innehållande kött (nöt, fläsk och fågel) samt fisk. Vi försöker komponera menyn med en bas av rätter som vi vet de flesta barn tycker om men väljer att mixa in dagar med en ”mindre populär” maträtt för att barnen skall bekanta sig med en rätt som är en del av vår gamla matkultur eller för att introducera något nytt för att låta barnens smakupplevelser utmanas och förhoppningsvis utökas.

Vi väljer att laga i princip all mat från grunden. Vi tror att mat lagad i köket från grunden gör den mer hälsosam och godare. Vi har också full koll på råvarorna som maten innehåller och vi undviker flera uppvärmningsprocesser.

Vi tror att ekologiska livsmedel som regel är nyttigare för oss att äta.  Dels för att undvika bekämpningsmedel i olika former men även för att ekologiska livsmedel överlag har ett högre innehåll av nyttigheter som vitaminer och mineraler. Vi har därför en hög andel ekologiska råvaror i vår matlagning och särskilt gällande de grödor eller kött som är mest påverkade av bekämpningsmedel (se naturvårdsverkets hemsida).

Vi tror också att det generellt är bra att undvika tillsatser i maten (sk. e-nr). Säkert är det så att alla e-nr inte har en negativ hälsopåverkan men det är oerhört svårt för gemene man att veta vad som gäller för respektive e-nr samt att veta hur olika e-nr i kombination påverkar oss. Vi väljer därför försiktighetsprincipen och att i möjligaste mån helt undvika alla tillsatser.